The afterlife

SKOLDKOPPER

Dette indlæg er skrevet som led i et samarbejde med MSD

Da jeg skrev om skoldkopper tilbage i 2015, hvor Blanca var ramt af denne kendte børnesygdom, var mine bedste råd at få denne sygdom indenfor døren så tidligt som muligt, helst mens du var på barsel, så den var overstået og ikke kostede for mange sygedage derhjemme.

Jeg er blevet noget klogere siden.

Man kan vaccinere sit barn mod skoldkopper. Vidste I det? -Jeg anede det ikke… Men det er åbenbart noget, som man har gjort siden 1995 i USA. I andre Europæiske lande har de vaccinen, som en del af deres børnevaccinationsprogram, så man får den sammen med MFR vaccinen.

Skoldkopper er en af de mest smitsomme børnesygdomme. Den viser sig som feber og utilpashed, så kommer det kløende udslæt, som så bliver til blærer, som så tørrer ud og bliver til skorper, som så falder af.

Men fra at man er blevet smittet, til at man får symptomer, kan der gå nogle dage, og i denne tid er man smittebærer og kan give den videre til andre, på trods af at man ikke kan se de karakteristiske små røde pletter.

Skoldkopper er lidt en hovedpine, da forløbet kan strække sig over 14 (10-23) dage, før der er dannet skorper og man i mange institutioner, vil lade barnet komme tilbage i institutionen.

Det man kan gøre, for at hjælpe sit barn med feberen, er at give det paracetamol. Kløen kan afhjælpes med zinkspray/creme, som lindrer på kløen af skoldkopperne, og tørrer dem ud.

I bleområdet/skridtet, hvor der er dejligt lunt, elsker skolkopperne at poppe frem. Her kan man med fordel bruge en bedøvelsescreme på slimhinden, hvor man ikke skal smøre/ spraye med zink. Alle disse præparater får hos apoteket. Husk; læs altid indlægsseddel og tal med egen læge.

 

Hvis jeg kunne undgå alle de sygedage, risiko for at smitte andre og undgå at se mine børn vride sig i kløe og svie, så havde jeg altså uden tøven givet mine børn en vaccine mod skoldkopper.
Men det er jo dejligt, at I andre nu ved, at den mulighed eksisterer, så kan I jo selv gå ind her og læse lidt om skoldkopper, og det med den skoldkoppevaccine…

De kloge siger, at man højst sandsynligt kun kan få det én gang i sit liv, og at det bliver værre des ældre man er…

Godt det er overstået herhjemme hos alle parter…

Jeg opfordrer til at man kontakter egen læge, hvis man har spørgsmål til forebyggelse af skoldkopper.

Dette er et sponsoreret indlæg, hvor jeg deler mine erfaringer med sygdommen.

Indlæg er udarbejdet i samarbejde med MSD Danmark Aps

2 kommentarer

 • Mie

  Det kunne være interessant at høre mere om hvorfor man i Danmark har valgt at den ikke skal være en del af vørnevaccinationsprogrammet? Anbefaler man i Danmark alligevel at lade sine børn vaccinere?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MuttiMutti

   Hej Mie, tak for din besked! Ja det er super interessant hvorfor Danmark ikke har taget vaccinen ind i børnevaccinationsprogrammet… endnu får jeg lyst til at skrive. De har i Island lige indført den, og i Sverige er de igang med at udarbejde en vurdering af om man vil gøre det samme.
   Det kan sagtens være noget samfundsøkonomisk, det ligger til grund for, hvorfor Danmark ik er længere i den proces. Men udfra hvad jeg kan læse mig til bliver det taget op på Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalgs møde i maj.
   Håber vi bliver klogere efter det møde er afholdt…
   Tak fordi du læser med
   De bedste hilsner Michaela

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

The afterlife