TERRIBLE THREE

GRØD

Grød

At opstarte “projekt rigtig mad” til bebs er mega grænseoverskridende for nogle, hvilket er så forståeligt, især hvis man har været på ren babs og synes det der med fabrikeret mad er lidt svært.
Jeg skriver ud fra min erfaring med 2 børn, der har været meget forskellige hvad angår opstart i grød, fordøjelse og senere rigtig mad. Min konklusion ud fra dette, er at alle børn er forskellige men med nogle fællesnævnere.
Nogle kloge hoveder taler om, at der er et vindue mellem 4 og 6 måneder, hvor barnet er modtageligt og klart til at opstarte grød og vand af kop. Altså at deres fordøjelsessystem er modent og deres mundmotorik er klar til spise af ske, samt deres psyke er åben for nye ting.
Mange sværger til at lave alt selv fra bunden med hirseflager, spelt og andre spændende ting din krakkamut-urtebutik kan hive frem. Andre køber øko-øko pulver hos urtekramen, andre øko i nogle supermarkeder (latterligt lille udvalg i danske supermarkeder) og så er der nogle som mig selv; køber det man kan få fat i alle steder: Sempers og Hipps grød-pulver.
Jeg har med begge børn været spændt på at se den lille mund indtage andet en bryst og flaske, så jeg er opstartet grød lige på slaget 4 mdr med den ene, og den lille fede ved 3 1/2. Det er med at fange barnet når det er klart. Det man kan prøve at kigge efter hos sit barn, er om det følger dine “madbevægelser”; kigger det op når du tager en bid af noget og laver det små smaskelyde når du drikker af dit glas eller rækker det hånden ud mod mad og forsøger at føre det til munden; så er det måske parat.
I Sverige begynder mange at give vælling som det første “måltid”, det er ikke så udbredt her i dk, men hvis man har et meget sultent barn, så kan man evt give vælling at sove på. -men det er ikke noget, jeg har kastet mig ud i som fast rutine, så det må i nok Google og læse andres erfaringer med.
Jeg er som sagt nærmere Semper-mor end spelt-mor; det er nemt og der er tilsat det fedtstof der skal være og jeg kan købe det alle steder.
Jeg startede op med den neutrale majs og ris grød. Der står en anvisning på pakken, men til den tidlige opstart, er det alt for meget, så der er mit råd altså, at du hælder lidt kogende vand i bunden af en dyb tallerken og drysser pulver i, rør med en gaffel (så udgår du klumper) indtil du har en konsistens som en creme.
Man kan få nogle fine skeer på apoteket der reklamerer med “til den første grød” eller sådan noget lign. -og ja jeg faldt i fælden til første barn, men helt ærligt, spar de penge og køb de der super plastik-skeer i Ikea til 9,- for er sæt af 2, den ene perfekt smal til lille bitte babymund!
babyske
Man siger at nogle smagsløg skal have præsenteret noget 14 -ja 14, gange før de kan lide det, hvilket betyder at du bare skal blive ved med at præsentere barnet for dine hjemmelavede sager mm, lige pludselig er den der.
Dette gælder måske også dit barn i opstart af grød, selvom det er mildt og lidt smager som at stikke tungen ud af vinduet -især det der urte-hejs. Nogle børn får sågar “ørle-fjæs” aka brækreflekser, så snart de får noget der bare er lidt tykkere i konsistensen end mælk; panik ej! -heller ikke hvis det kommer op igen, det lille svælg skal vænne sig, gør evt grøden helt tynd i opstartsfasen , hvis dit barn er “plaget” af dette.
Formiddagen er et godt tidspunkt at starte med grødmåltidet, da nogle kan få lidt rumlen som du ik vil ha holder dit barn vågent ved sengetid. Giv kun ca 1/2 dl de første par gange og bryst/flaske efterfølgende, hvorefter mængden kan øges lidt, men husk mætheden kommer lidt tid efter. Så selvom junior lapper det i sig, og kunne æde en helt gryde, så hold lidt igen; maven skal lige vænne sig.
Mange børn får lidt hård eller fastere afføring af dette, gå ej i panik, giv masser af vand af kop til måltidet, samt i løbet af dagen, hvis dette er tilfældet, inden du kaster sig over div afføringsmidler. Vand er som regel kuren!
Et andet råd jeg lige vil give med her på vejen; hvis junior nægter af spise den grød du laver, så kan man altså forsøge sig med lidt frugtgrød eller lidt pære eller æblemos i for at gøre det lidt sødere, indtil bebsi har fattet det. Gør det dog ikke til en vane, at det skal være sødt, da det kan være svært, når du pludselig gerne vil give mos og små fingermadder, der ikke er søde. Desuden er pære og æble de mildeste frugter at begynde med, samt pære er med til at sætte skub i fordøjelsen som svesker.
Jeg skiftede mellem 4 forskellige pulver-grød typer, og har nu (baby er 8 mdr) ét grød måltid om dagen (morgenmad), der består af Hipp eller Sempers pulverhavregrød med 2 isterninger hjemmelavet ren sveskemos i for at holde maven igang. Det sveskegrød man kan købe indeholder meget lidt sveske og mest æble, hvorfor jeg laver det selv, så jeg kan give en lille koncentreret mængde.
At hælde sveskemosen på isterningbakker, er smart fordi det holder sig lang tid på frost, det er portionsanrettet (så far kan instrueres i mængden mens mor sover lur), samt det iskolde tempererer den kongende grød; så den er lige til at spise med det samme.
Det er helt normalt at man er nervøs ved opstart af noget nyt med sin lille, men bare tag det roligt, lige pludselig kører det, og det er et nyt måltid du og baby skal til at vænne jer til.
Held og lykke og nyd at se sin baby lappe en ny verden i sig.

ps husk du kan få grød på tube til farten…
Grød på farten

Hvis du har nogle spørgsmål eller nogle emner du kunne tænke dig at høre min vinkel på, så skriv endelig end kommentar 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TERRIBLE THREE